PELENQATOR

• Eksponatın adı: Pelenqator
  • İstehsal ərazisi : London, İngiltərə.
  • İstehsal tarixi: 1850-ci il.
  • Mateial: Qırmızı ağac, mis, kağız.
  • Ölçüləri: 17sm x 27sm x 27 sm
  • Təyinatı: Gəminin hərəkət istiqamətini müəyyən edən naviqasiya aləti. Kompas üzərində yerləşdirilmiş çevrə vasitəsi ilə üzənvasitənin hərəkət istiqaməti müəyyən edilir.
  • Təsviri: Eksponat kompas üzərində şarnirlə yerləşdirilmiş mis çevrə-pelenqatordan ibarətdir. Qurğu qırmızı ağacdan hazırlanmış xüsusi qutudan, kağız kompasdan, aşkarlayıcı nişangahdan və mis çevrədən ibarətdir.  Pelenqator “Spencer Browning & Co” şirkəti tərəfindən istehsal edilib və üzərində istehsalçının imzası mövcuddur.  Eksponat “Suraxanı” gəmi-muzeyin “Naviqasiya və Kommunikasiya” zalında sərgilənir.